Azi la ora 18 se va lansa cartea „Mărturii despre criza de sarcină. Femei care au născut, femei care regretă avortul. Nr. 2 Primăvară 2021”

A apărut a doua carte cu mărturii despre criza de sarcină! Va fi lansată astăzi, 9 martie la ora 18.00, live, pe pagina Marșul pentru viață România și Republica Moldova.

Invitat special la eveniment: Viky Berbec, supraviețuitoare a avortului și mamă a doi copii.

Vă așteptăm sa participați la lansarea acestei cărți în care încleștarea dintre bine și rău, minunile, bucuria și deznădejdea nu sunt scrise de scenariști de Oscar, ci sunt povestite de oameni care le-au trăit și au curajul să le povestească.

PDF-ul cărții „Mărturii despre criza de sarcină. Femei care au născut, femei care regretă avortul. Nr. 2 Primăvară 2021” va putea fi descărcat gratuit începând cu ora 18 de aici.

Prefață: Mărturiile femeilor în criză de sarcină continuă să salveze vieți și conștiințe

În 2015, Asociația Studenți pentru viață a lansat primul apel pentru publicarea unei cărți cu mărturii ale femeilor care au trecut prin criza de sarcină. Erau puține mărturii în spațiul românesc, iar multe femei nici nu se gândeau că ar putea să vorbească public despre experiența dureroasă a crizei de sarcină, mai ales în cazul în care au ales avortul, drama pierderii copilului stând mult timp ascunsă în inimile lor, uneori poate 15, 20 sau chiar 50 de ani. Dar și pentru femeile care se bucură de nașterea copilului lor, asumarea publică a unei mărturii a fost și este un act de mare curaj.

De ce? Pentru că cei care și-au dorit ca acei copii să nu se nască, cei care au făcut presiuni, cei care le-au agresat, le-au lovit, le-au judecat, le-au condamnat, cel mai adesea trăiesc în preajma lor, iar ele se tem de riscul de a fi puse din nou la colț, de a fi condamnate și urâte de cei care le-au întors spatele, au dat bir cu fugiții sau au refuzat să le susțină în timpul când erau însărcinate.

După multe eforturi, cartea „Mărturii despre criza de sarcină. Femei fericite că au născut. Femei care regretă avortul” a putut fi tipărită abia în 2018. Cartea a fost publicată cu nădejdea că mărturiile vor ajunge la cât mai mulți oameni: părinți care adesea își presează fiicele să îi avorteze nepoții lor, bărbați care își folosesc puterea pentru a obține avortul și pentru a fugi de responsabilitate, medici ginecologi care pot spune adevărul despre copilul din pântecele mamei, clerici în fața cărora oamenii își deschid sufletele și, în general, tineri, adulți și bătrâni care pot face ceva pentru a salva vieți și conștiințe.

La 3 ani distanță, mărturiile acestor femei continuă să schimbe inimi, să trezească conștiințe, să responsabilizeze oameni și să salveze vieți. Cea mai emoționantă dovadă că acest lucru se întâmplă este că, după apariția primei cărți de mărturii, zeci de femei au scris mărturiile lor, le-au postat pe rețelele de socializare, pe bloguri sau le-au trimis pentru publicare pe adresa 101marturii@gmail.com.

Ceea ce au făcut aceste femei este un gest de eroism. Au ales să retrăiască momente critice din viața lor. Și-au deschis sufletul în fața celorlalți, și-au asumat riscul de a deveni vulnerabile, au scris, au vorbit, au mărturisit despre adevăruri care merită și trebuie aduse la lumină. Au făcut toți acești pași cu dorința foarte puternică de a inspira alte femei în criză de sarcină să lupte cu tenacitate și nădejde pentru copiii lor și cu credința că, peste ani, vom trăi într-o societate care va ocroti și va sprijini în mod real fiecare femeie în criză de sarcină, fiecare copil.

Astăzi, datorită eforturilor făcute de aceste femei, se publică o nouă carte de mărturii despre criza de sarcină. Sunt mărturii scrise cu dragoste, cu inima deschisă, fără dorința de a trece repede peste amănunte, fără dorința de a fugi de realitate. Mărturiile sunt organizate în patru secțiuni: Femei fericite că au ales viața, Femei care regretă avortul, Crize de sarcină generate de dizabilități și Mărturii din Statele Unite.

Mărturiile despre criza de sarcină generată de un diagnostic intrauterin le-am pus într-un capitol distinct pentru a reliefa granița ipocrită pe care o trasăm între ajutorul și drepturile persoanelor cu diferite afecțiuni sau dizabilități și socotirea acestora ca deșeuri înainte de naștere. De exemplu, în Uniunea Europeană, 96% dintre copiii diagnosticați cu sindrom Down sunt avortați în timp ce există și o zi dedicată persoanelor care suferă de această afecțiune – 21 martie.

Am inclus capitolul cu mărturii din SUA pentru că mărturiile femeilor de acolo sunt o importantă sursă de inspirație, ele având un mai mare exercițiu al folosirii comunicării sociale pentru a face binele. În 2021, organizația Heartbeat International, care a dezvoltat o rețea de peste 2800 de centre de sprijin pentru femeile în criză de sarcină, împlinește 50 de ani de activitate. O jumătate de secol de muncă în sprijinul femeilor în criză de sarcină înseamnă nu doar milioane de vieți salvate, ci și contribuția semnificativă la o cultură care valorizează sprijinul și contribuie la o înțelegere profundă a problematicii crizei de sarcină.

Cartea se încheie cu un text despre Mihaela, o tânără în criză de sarcină care a solicitat sprijinul Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”. Povestea Mihaelei apare în carte pentru a da un exemplu despre ce înseamnă lucrul cu femeile în criză de sarcină în viața de zi cu zi și cât de mare e nevoia de implicare din partea fiecăruia dintre noi.

Dacă citiți această carte, ajutați ca mesajul ei să schimbe cât mai multe inimi: distribuiți PDF-ul cărții în mediul online sau donați pentru tipărirea cărții.

Dacă ați trecut printr-o criză de sarcină, scrieți mărturia dumneavoastră și trimiteți textul pe adresa 101marturii@gmail.com. Ne dorim ca în următoarea carte de mărturii să includem și mărturii ale celor de lângă femeile în criză de sarcină, mai ales ale taților copilului, pentru a înțelege mai clar ce putem face când sunt apropiați de o femei în criză de sarcină.

Alexandra Nadane

1 martie 2021

Tags: , , , , , ,

No comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?