Marșul pentru viață 2021: zeci de mii de români din țară și diaspora și-au unit inimile pentru viață

Sâmbătă, 27 martie 2021, s-a desfășurat online Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață”. Evenimentul a ajuns la a XI-a ediție națională și a fost organizat de Asociația România pentru viață și Asociația Studenți pentru viață.

Invitatul special al ediției din acest an a fost Charlotte Pence, fiica fostului vicepreședinte al SUA, Mike Pence, o voce importantă a mișcării pro-viață din SUA și un model pentru tinerii pro-viață. În mesajul video adresat participanților, Charlotte Pence a spus:

„Avortul este traumă. Societatea pro-avort în care trăim încearcă să convingă femeile că nu este.

Îl găsim în cărți, în filme, în întreaga lume. De aceea, este important să vorbim împotriva culturii avortului, să adăugăm altă perspectivă, o narațiune diferită, pe care foarte mulți vor să o audă: să le amintim oamenilor că avortul este o experiență traumatică și că de fapt rănește femeile.

Trebuie să spunem adevărul despre efectul avortului asupra femeii și să fim alături de ea, pentru a-i arăta că există o cale mai bună. Societatea de azi celebrează avortul și o privează pe femeie de posibilitatea de a-și împărtăși experiențele negative și de a găsi căi pentru vindecare. Dar adesea organizațiile care dezvăluie adevărul despre inimile frânte ale femeilor cale fac avort le arată femeilor că sunt și alternative – iar acest lucru este foarte important. Fiecare dintre voi se alătură efortului de a spune adevărul despre avort și de a fi alături de cei care au reală nevoie de ajutorul nostru.”

Alexandra Nadane, președintele Asociației România pentru viață, a încurajat participanții să dedice timp pentru a sprijini femeile în criză de sarcină:

„Lumina vieții copiilor nenăscuți este multă, dar lucrătorii sunt puțini. Frământările femeilor în criză de sarcină sunt multe și, mai ales, depășesc în intensitate închipuirea celor care cred că o criză de sarcină este o bagatelă.

Bunătatea a sprijini este o chemare care, dacă nu este împlinită, societățile se prăbușesc în neomenie, ipocrizie, indiferență sufletească – lipsă de dragoste într-un cuvânt. […] O cultură a vieții, o societate a vieții are nevoie de fiecare om, de fiecare talant cu care am fost înzestrați. Este greu, da, recunosc, dar este chemarea generației noastre, de a pune lumina vieții la loc de cinste, de a reda speranța viitorului femeilor în criză de sarcină și copiilor lor nenăscuți! Să fim uniți în bine!”.

Implicarea pro-viață pornește de la experiențele femeilor care au trecut printr-o criză de sarcină și de la mărturiile celor care au supraviețuit avortului. Adelina Militaru, președintele Asociației Studenți pentru viață, a vorbit cu mult curaj despre modul în care mama ei a ales să o nască în timp ce se confrunta cu o presiune foarte puternică din partea celor din jur:

„Peste câțiva ani a rămas însărcinată din nou cu cel de-al treilea copil, adică eu, cea care am împlinit ieri 25 de ani. De data aceea medicii i-au spus nu doar că va naște un copil cu handicap, ci și că va muri la naștere. Toți cei din jur au îndemnat-o din nou să avorteze, spunându-i că va face cea mai mare greșeală dacă va naște un copil, pentru că acesta va fi cu handicap. Ea cunoscând deja durerea avortului, atât cea fizică, cât și cea sufletească, a spus «Nu! O să nasc acest copil și îl voi crește chiar dacă va avea un handicap. O să nasc acest copil chiar dacă vom muri amândoi în momentul nașterii, dar nu voi mai face niciodată un avort».”

Lavinia Stan, life coach și mamă a 6 copii, a vorbit despre criza de sarcină pe care a trăit-o când a rămas însărcinată cu primul copil:

„Am rămas foarte repede însărcinată, moment în care asupra noastră și asupra relației noastre, care era firavă, pentru că era la început, a venit un atac de energie negativă pe care eu nu l-am mai simțit niciodată în viața mea de atunci. Din familia soțului meu au venit atâtea voci care ne-au spus că nu este momentul, că soțului meu i se distruge cariera. […] O singură voce a avut curajul despre care vă spuneam, să înfrângă toți sabotorii care se puneau împotriva vieții copilului nostru. Slavă Domnului că a existat! A fost mama mea.”

Gabriela Iliescu a fost îndemnată să facă avort după ce a suferit un AVC în timp ce era însărcinată cu Alexia. Sfatul ginecologului și sprijinul soțului le-a salvat pe amândouă:

„Am fost internată de urgenţă şi la scurt timp s-a pus problema întreruperii sarcinii pentru a-mi fi salvată viaţa. În acel moment, soţul meu a avut prezenţă de spirit şi i-a solicitat neurologului să fie cerută şi părerea unui ginecolog. Acesta a venit atunci în salon, la patul meu, şi ne-a sfătuit astfel: „Să-l lăsăm pe Dumnezeu să lucreze”, spunând că nu este de părere să se facă întrerupere de sarcină. Mărturisesc că eram atunci foarte confuză, abia fusesem internată şi aveam în continuare dureri mari de cap. Dar soţul meu a fost foarte lucid şi foarte ferm.”

Iustina Irimia Cenușă, artist și mamă a unei fetițe adoptate a vorbit despre binecuvântarea pe care o aduce adopția în viața unei familii: „Adopția a fost un gând de-al meu încă din adolescență, atunci când am cunoscut un caz care m-a îndurerat profund. Mi-am spus atunci că, la un moment dat în această viață, aș dori să fac acest pas. În timpul prieteniei cu soțul meu am vorbit deschis despre acest aspect și m-am bucurat să vedem că rezonăm și din acest punct de vedere. Ne-am dorit, într-adevăr, ca în viața noastră de familie, la un moment dat, să facem și acest pas.”

Tema Marșului pentru viață din acest an „Uniți pentru viață” reprezintă o chemare adresată românilor din țară și din diaspora. Fiecare poate și trebuie să facă ceva pentru a sprijini viața, pentru a ajuta femeile în criză de sarcină să se elibereze de frici și probleme, astfel încât să se bucure în mod deplin de venirea pe lume a copiilor lor. Au răspuns invitației zeci de mii de români din țară, din Republica Moldova și din statele aflate pe primele locuri în clasamentul diasporei: Italia, Spania, SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Belgia, Austria. Lor li s-au alăturat români de pe celelalte continente ale lumii, care pentru câteva ore au fost cu inima acasă, uniți pentru viață.

Nadejda Usatîi, președintele Asociației Moldova pentru viață, i-a îndemnat pe participanți să rămână uniți în sprijinul vieții: „Să avem curajul să înmulțim binele, să îmbrățișăm fiecare viață care pâlpâie și vrea să vadă lumina zilei, să-și cunoască potențialul, să-l dezvolte, să se împlinească și așa se vor bucure strămoșii, contemporanii și urmașii noștri! Dragostea îi unește pe oameni, îi ține laolaltă. Astfel țara poate înflori!”.

În fiecare an un procent mare dintre participanții la Marșul pentru viață sunt tineri și adolescenți, așa că prezența lor nu putea lipsi din program. Mai mulți tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei au vorbit într-un clip video despre motivele pentru care participă la Marșul pentru viață 2021. Tot adolescenții au organizat o „Leapșa pro-viață”, care a circulat în mediul online pe parcursul lunii martie.

În cadrul Marșului pentru viață a avut loc concertul „Live for life”, susținut de Iustina-Irimia Cenușă, Ioana Picoș și Maria Coman.

Întregul eveniment a fost prezentat de Cristina Teleanu și a fost transmis live de Trinitas TV pe paginile de Facebook Trinitas TV, Radio Trinitas, Agenția de știri Basilica și Marșul pentru viață România și Republica Moldova. Înregistrarea este disponibilă aici.

Duminică, 28 martie, Marșul pentru viață 2021 „Uniți pentru viață” a fost organizat la Iași de către Departamentul Pro-Vita al Arhiepiscopiei Iașilor. Evenimentul a fost transmis live pe paginile Doxologia și Pro-Vita Iași. Înregistrarea este disponibilă aici.

Tot în 28 martie s-a desfășurat și Marșul pentru viață Chișinău, organizat de Asociația Moldova pentru viață. Evenimentul a fost transmis live și poate fi văzut pe pagina de Facebook Marșul pentru viață Chișinău.

Tags: , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns