Pr. Justinian Remus Cojocar: „Viața e darul lui Dumnezeu”

de Pr. Justinian Remus Cojocar, directorul Departamentului Activități Tineret, Tabere, Proiecte Școli și Parohii din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Viața e darul lui Dumnezeu.

E minunat să trăiești cu Dumnezeu în suflet și să te ostenești, după putere, să fii pe plac lui Dumnezeu și oamenilor.

Precum în pântecele mamei am crescut și ne-am dezvoltat, pregătindu-ne să simțim aerul lumii de pe pământ, tot așa, anii de aici sunt pregătire pentru viața de dincolo. Viața de dincolo e veșnică. De felul cum folosim darul libertății depinde viețuirea noastră dincolo, la lumină și bucurie ori întuneric și chin.

Fiecare etapă a vieții noastre pământești are frumusețea ei. În copilărie suntem mai nevinovați și lumea e toată a noastră. La tinerețe avem curaj și vioiciune mare și credem că așa va fi mereu. La vârsta maturității în toate, puterea, ordinea și hotărârea le vrem prietenele noastre ca să fim neclintiți în credință și să rodim spre folos pentru noi și pentru cei din jurul nostru. Când zăpada se așterne pe creștetul capului ne gândim că bine mai era dacă mintea de acum o aveam la tinerețe și ne străduim ca experiența dobândită pe parcursul vieții să o împărtășim celor care vin din urmă. În toate este bucurie și responsabilitate, ideal și frumusețe, inimă și suflet viu.

Tinerii în slujba vieții

A fi tânăr e nemaipomenit de frumos. Tinerețea nu are vârstă pentru că a ști să trăiești frumos este o artă pe care o are doar omul optimist și plin de credință în Dumnezeu.

La Suceava, Marșul pentru viață (27 Martie 2021) a fost unul original.

Tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) au făcut o promenadă cu bicicletele prin Municipiul Suceava. Ei au purtat tricouri albe pe care erau inscripționate mesaje Pentru viață: „Viața e darul lui Dumnezeu!”, „Prețuiește viața!”, „Viața începe în momentul concepției!”, „Trăiește viața frumos!”, „Viața e libertate!”, „Apără viața!”, „Să ne bucurăm de viață!”, „Să cinstim părinții care ne-au dat viață!”.

Pe pista specială pentru biciclete, tinerii au parcurs aproximativ 15 km cu bucuria transmiterii mesajului frumos Pentru viață.

Amintim câteva locuri importante din oraș unde tinerii au poposit pentru odihnă și pentru a imortaliza momentul deosebit: Spitalul de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou”, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Muzeul Bucovinei, Piața Steagurilor, Centru – Esplanadă – Casa de Cultură, Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Colegiul Național „Petru Rareș”.

Un moment pentru istorie a fost fotografia de grup din fața clădirii Prefecturii Suceava, al cărei acoperiș a fost mistuit de flăcări.

La Biserica „Sfântul Dumitru”, unde slujesc, tinerii au pus la odihnă bicicletele pe aleea de piatră și, așezați pe iarba verde, au facut fotografii minunate cu biserica voievodală a lui Petru Rareș și Turnul Clopotniță a lui Alexandru Lăpușneanu.

Clipe nemaipomenite, de emoție și rugăciune, au fost la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. Tinerii s-au închinat și au cinstit Moaștele Sfântului ocrotitor al orașului nostru.

Promenada s-a încheiat la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Sf. Teotim de Tomis a spus: „A-ți aminti de Dumnezeu înseamnă a-ți aminti de Viață, a nu-ți aminti de Viață înseamnă a muri”.

Citește Revista Pentru viaţă nr. 10 Primăvara 2021 – „Uniți pentru viață”

No comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?