Pr. Radu Brînză: „O șansă de a ne regăsi în slujba vieții”

Pr. Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro-Vita al Arhiepiscopiei Iașilor

Atât necazul cât și bucuria ne pot dezbina sau ține uniți. Depinde doar de cum ne raportăm fiecare dintre noi la ele. Dacă moare cineva drag mie, pot să devin compasional cu cei aflați în aceeași suferință sau pot declanșa un val de intrigi și nemulțumiri. La fel de bine, la nașterea cuiva pot deveni parte a bucuriei celor din jurul noului născut sau pot semăna discordie.

Privind retrospectiv, constatăm că nu ne-au lipsit motivele de bucurie. Mă gândesc în primul rând la faptul că și în acest an au fost salvate vieți, leagănele pruncilor nu au rămas goale iar pentru ca acest lucru să se întâmple, numeroși lucrători în ogorul pro vita s-au străduit, discret dar stăruitor, ca bucuria nașterii de prunci să ajungă la cât mai multe familii, mai ales în acest timp de vifor al scăderii demografice.

Unitatea sau dezbinarea în această lucrare a fost pe cât de mult ne-am luat ca model Icoana Nașterii Domnului Iisus Hristos. Ieslea Pruncului Sfânt, nu dezbină ci adună: oameni și îngeri laolaltă, gazde ale ieslei sau magi din țări îndepărtate, cu toții se închină și se bucură.

Dar am avut și necazuri. Ne place sau nu, pandemia ne-a umplut de spaime și îngrijorare. Unii dintre noi au trecut prin boală alții chiar au fost răpuși. Ne-a dezbinat sau ne-a adus împreună acest virus? Și aici depinde de cum ne uităm la Icoana Răstignirii. Putem fi apostoli sau iude, cei ce suferim împreună cu Cel răstignit sau cei ce aruncăm cu pietre.

Îmi place să cred că pe cei mai mulți dintre noi atât bucuriile cât și necazurile ne-au apropiat iar Marșul pentru viață din acest an, prin tema Uniți pentru viață, devine un îndemn de a birui fricile prin solidaritate, de a lăsa piatra și alege împreună lucrarea.

Așa cum poți fi străin în aceeași casă cu cel de lângă tine, la fel poți fi împreună cu cel pe care nu-l ai lângă tine. Marșul de anul acesta, chiar și online, este o șansă de a fi împreună chiar dacă distanțați fizic, de a ne regăsi aproape în slujba vieții.

Vă invităm pe esplanada virtuală, să parcurgem împreuna bucuria de a fi Uniți pentru viață!

Citește Revista Pentru viaţă nr. 10 Primăvara 2021 – „Uniți pentru viață”

Tags: , ,

No comments yet.

Lasă un răspuns