Știri pe scurt din Luna pentru viață – 19 martie

În Luna pentru viață românii din țară și din diaspora se unesc pentru a organiza activități pro-viață în sprijinul femeilor în criză de sarcină, al mamelor, copiilor și familiilor aflate în dificultate.

Iată câteva dintre evenimentele pro-viață organizate în cadrul Bisericii Ortodoxe Române:

Miercuri, 17 martie, Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au donat aparatură medicală și instrumentar chirurgical Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Valoarea totală a bunurilor dăruite se ridică la suma de 23.500 de euro.

Aparatura oferită spitalului constă în trei pompe injectomate, un sistem pentru chirurgie pediatrică minim invazivă ORL și instrumentar chirurgical. Echipamentul a fost direcționat către secțiile de terapie intensivă nou-născuți și ORL ale instituției medicale.

Departamentul Pro-Vita al Arhiepiscopiei Iașilor a lansat concursul „Pune viață într-un afiș” dedicat elevilor și studenților. Participanții sunt îndemnați să găsească încă patru prieteni și să realizeze împreună un afiș care să arate importanța și frumusețea vieții, încă din momentul în care un copilaș se află în burtica mamei sale. Acest afiș trebuie să fie de format A1 (594x841mm) și să fie realizat prin diferite tehnici artistice creative (colaj, desen, pictură etc). Este exclusă prelucrarea digitală! Afișul va fi expus în format fizic, online, votat și premiat.

Sâmbătă, 22 martie, de la ora 15.00, Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității de Vest din Timișoara organizează o masă rotundă cu tema „Între drepturile omului şi datoriile persoanei faţă de sine însăşi – un parcurs teologic creştin”. Studenți, teologi, preoți și invitați vor dezbate despre comportamentele de risc la adolescenți și tineri. Temele şi de întrebările propuse au fost formulate de profesorii de religie și elevii din Arhiepiscopia Timișoarei.

În 17 martie Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a donat un incubator performant pentru salvarea copiilor născuți prematur către Spitalului Municipal Rădăuți Sfinții Doctori Cosma și Damian.

Donația a fost făcută cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale și Meridionale, și a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților de către familia Savin din Parohia „Sfântul Nicolae” Bruxelles.

Tot în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților se va desfășura sâmbătă webinarul „Însorind Copiii Soarelui”, un eveniment care face parte din campania de informare și sensibilizare desfășurată cu prilejul Zilei Mondiale a Sindromului Down. Activitatea este organizată de Sectorul Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava.

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost organizată o proiecție de film la care au participat tineri din cadrul protoieriei Bacău și membrii ASCOR Bacău. După vizionarea filmului, Părintele Protopop Eugen-Ciprian Ciuche și Părintele Vasile Ichim au moderat o dezbatere despre problemele și nevoile femeilor în criză de sarcină.

În 18 martie, Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Arhiepiscopia Tomisului a oferit alimente, produse igienico-sanitare, haine și sprijin financiar unei familii cu 6 copii.

În Mitropolia Olteniei, Parohia Padeș organizează în zilele de duminică, la finalul Sfintei Liturghii, dezbateri tematice despre rolul familiei și despre rolul Bisericii în formarea tinerilor.

Parohia Vulcan-Băi din Arhiepiscopia Târgoviștei în parteneriat cu Protoieria Vitoria-Gasteiz din Episcopia Spaniei și Portugaliei au organizat duminica trecută un târg de mărțișoare și obiecte hand-made pentru a sprijini familii cu o situație materială dificilă.

Sectorul Social-Filantropic și de Misiune din Arhiepiscopia Argeșului a oferit alimente și haine unor familii cu posibilități materiale reduse din orașul Pitești.

În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în Luna pentru viață s-a desfășurat un training pentru adolescenții din parohia Pogonele. Programul se intitulează „Un training despre tine însuți” și cuprinde șapte module împărțite în două sau trei sesiuni. Activitatea a fost organizată de Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

În zilele de 16 și 18 martie 2021, Protopopiatul Ortodox Câmpeni din Arhiepiscopia Alba-Iuliei, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Alba, a organizat o nouă campanie umanitară de donare de sânge. În cadrul campaniei au donat sânge mai mulți preoți și credincioși din protopopiat. O acțiune similară a avut loc și în protopopiatul Drobeta din Episcopia Severinului și Strehaiei.

Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului organizează în Luna pentru viață mai multe ateliere de educație pentru viață în centrele de tineret din cadrul episcopiei. Unul dintre ateliere s-a desfășurat săptămâna trecută la Moldova Nouă și a fost susținut de Anita Radics, formator pro-viață și Președinte al ATOR Banatul de Munte. La întâlnire au participat Pr. Mihai Ciucur, inspector eparhial pentru activități cu tinerii și Pr. Protopop Bogoliub Martinovici.

În Mitropolia Ortodoxă Română a celor două Americi, Parohia Sf. Ioan Casian din San Antonio, Texas, SUA a semnat un act de înfrățire cu parohia din Butoiu de Sus, județul Dâmbovița, România. Copiii din parohia dâmbovițeană au trimis copiilor din parohia San Antonio mărțisoare, semne de carte, diplome și figurine cu motive tradiționale.

Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR) organizează în Luna pentru viață Campania Națională de Donare de Sânge „Uniți pentru Viață”. Aceasta se desfășoară în mai multe centre universitare din țară în perioada 22 martie – 11 aprilie 2021.

Studenții din Alba Iulia, Arad, Baia Mare, București, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Sibiu, Suceava vor dona sânge săptămâna viitoare.

Filialele ASCOR Arad, Cluj, Constanța și Timișoara participă la campanie în perioada 29 martie-4 aprilie 2021, iar la Cluj și Târgu Jiu tinerii vor dona sânge între 5-11 aprilie, respectiv 29 martie-2 aprilie.

Ai organizat un eveniment pro-viață în comunitatea ta? Ajută-i și pe alții să afle. Trimite-ne linkul sau o știre despre activitate pe adresa comunicare@marsulpentruviata.ro.

Tags: , , , ,

No comments yet.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?